subota, 4. svibnja 2019.

EKOLIFE NATURA LIPOSOMALNI VITAMINI I DARIVANJE

"Neka hrana bude tvoj lijek, a lijek tvoja hrana" vjerojatno je jedna od najpoznatijih izreka vezanih za prehranu. Izreka se pripisuje Hipokratu i gotova da nema članka vezanog za prehranu u kojoj nećete naići na ovaj citat. Ukoliko ste se ikada ( a vjerujem da jeste) suočili sa sumnjom da vašem organizmu možda nedostaje neki vitamin, najvjerojatnije ste najprije pomislili da se konačno počnete zdravo hraniti. Međutim, što zapravo znači zdrava prehrana ? Ja se još iz osnovne škole sjećam one piramide zdrave prehrane na čijem se dnu nalaze žitarice i proizvodi od žitarica ( kao osnova prehrane), zatim voće i povrće,mlijeko i mliječni proizvodi te meso, a na kraju šećeri i masti. Recimo da su nas godinama uvjeravali da bi ako poštujemo pravila ove piramide i uzimamo 5 obroka dnevno naš organizam putem hrane trebao dobiti sve što mu je potrebno da besprijekorno funkcionira. Ali, jer uvijek u životu postoji neki ali, da li se zaista u ovom užurbanom načinu života rijetko tko ima vremena 5 puta dnevno sjesti za stol a još kada dodamo tome i činjenicu da je svakim danom sve više ljudi intolerantno na gluten, tek tada shvaćamo da je prehranu najbitnije prilagoditi sebi.
Kada mislimo da je naša prehrana relativno zdrava a svejedno osjećamo ( ili je potvrđeno ) da nam nedostaje nečega u organizmu ili se jednostavno osjećamo umorno, kosa i/ili nokti nam slabe, imunitet je loš ( a pritom nemamo nikakav drugi zdravstveni uzrok) obično posežemo za raznim vitaminsko - mineralnim dodacima prehrani, često i ne čitajući upute te time ponekad činimo sebi više štete nego koristi. Tako su na primjer vitamini A, D, E i K topivi mastima dok su drugi vitamini topivi u vodi poput B i C vitamina te se ne mogu zadržati u organizmu dulje vrijeme. Također, prevelike doze C vitamina uzete odjednom, mogu se izlučiti neiskorištene pa nisu raspoložive u organizmu u vrijeme povećane potrebe za njim.



Vjerojatno ćete se zapitati ima li onda uopće smisla kupovati suplemente prehrani ukoliko osjetite potrebu za njima. Naravno da ima, ali bit je u moru proizvoda kvalitetnih, manje kvalitetnih i onih nekvalitetnih odabrati onaj koji je pogodan i za naš organizam ali i džep. Tehnologija se stalno razvija i svaki dan se na tržištu nude suplementi proizvedeni uz pomoć suvremenije tehnologije. 

Ja već neko vrijeme pijem suplemente Ekolife natura a to su ekološki dodaci prehrani bazirani na liposomalnoj tehnologiji. Imam u planu vam u slijedećih par recenzija  napisati moje dojmove o proizvodima koje pijem a na kraju članka će vas čekati i iznenađenje za vas.Ekolife natura je brzorastući brend koji prvi u Hrvatskoj nudi cijelu paletu LIPOSOMALNIH vitamina. Liposomalni vitamini su ekološki dodaci su prehrani vrhunske kvalitete koji omogućuju izvrsnu apsorpciju, dopremu vitamina i minerala direktno u stanice, te podižu imunitet u rokuod nekoliko sati na kon uzimanja.Primjereni su za cijelu obitelj. Ekolife natura linija vitamina trenutno nudi 10-tak vrhunskih proizvoda koji se prodaju izravno u ljekarnama diljem Republike Hrvatske i putem distributera.



ŠTO JE LIPOSOMALNA TEHNOLOGIJA ?
Sve se češće govori o liposomalnim vitaminima, no o čemu je točno riječ ? Već neko vrijeme, liposomalna tehnologija korištena je u doziranju lijekova. Omogućuje aktivnoj tvari da dosegne svoj cilj bez utjecaja na druge stanice ili dijelove tijela. Glavne zasluge za to mogu se pripisati liposomima. To su mikroskopske čestice čija je membrana sastavljena od fosfolipida vrlo slična našoj staničnoj membrani, a membrana je ona koja dopušta ili onemogućuje apsorpciju hranjivih tvari ili spojeva. Tako je otkriveno da se liposomi mogu napuniti aktivnom tvari, gdje će membrana liposoma zadržati aktivnu tvar u unutrašnjosti i neće se osloboditi dok ne dosegne ciljnu stanicu. Liposomalna tehnologija stoga štiti aktivne tvari kako bi došla do cilja netaknuta, dok je apsorpcija učinkovitija i brža.
Za dodatna objašnjenja prof. dr.Borut Štrukelj, mag. farmacije s Farmaceutskog fakulteta u Ljubljani dao je svoje stručno mišljenje te kaže da liposomalna tehnologija predstavlja naprednu farmaceutsku tehnologiju, koja omogućuje veću zaštitu aktivne tvari u probavnom traktu, bolju i bržu apsorpciju i na taj način dostiže visoke koncentracije u krvi. Je li bioraspoloživost bolja ili ne, ovisi o aktivnoj tvari : tu možemo navesti dva primjera - vitamin C i kurkumin. Vitamin C ( askorbinska kiselina) je, kao što sam već napisala, vitamin topiv u vodi i antioksidans, koji brzo podliježe oksidaciji i raspadanju te može nadražiti želučanu i crijevnu sluznicu. Ako se uzima u liposomalnom obliku, sluznica se ne nadražuje, a vitamin C se značajno apsorbira i postiže visoke koncentracije u krvi. U studiji koju su proveli Davis i Hickey s kolegama, može se vidjeti da se liposomolnim vitaminom C može postići koncentracija u krvi do 400 μmol / l, što je oko dva do tri puta veća koncentracija koja se može postići oralnim uzimanjem vitamina C. Naravno, pomoću liposomalnog vitamina C ne dostižemo razinu intravenskog vitamina C. Drugi primjer je kurkumin. Kurkumini je visokoaktivan polifenol, koji dobro djeluje u gastrointestinalnom traktu kao hvatač kisikovih radikla i trebao bi imati zaštitnu ulogu pri razvoju raka na debelom crijevu. Nažalost, slabo se apsorbira i brzo metabolizira. U liposomalnom obliku, kurkumin je brži, te u znatno većoj količini prolazi iz crijeva u tijelo, gdje djeluje protuupalno i zaštitno kao hvatač kisikovih radikala.


Više o Ekolife natura proizvodima možete saznati ovdje, a za kraj kao što sam obećala imam iznenađenje za vas. Na Instagramu i Facebook stranici bloga možete osvojiti upravo Ekolife natura Liposomalni vitamin C pa brzo pogledajte što učiniti da postane vaš :) .


Jeste li već isprobali liposomalne vitamine ?    Sviđa li vam se darivanje ?


4 komentara:

  1. Osobno volim dodatke prehrani pogotovo kada osjetim pojačan umor ( zbog željela koje mi je vrlo nisko), Mg za opuštanje mišića u nogama, ali i neke proizvode za kosu, kožu i nokte. Ne koristim ih često samo kada osjetim neku potrebu za njima.

    OdgovoriIzbriši
  2. Voljela bi isprobiti liposulne vitamine koji tako dobri za nas organizam i da brze uspiju uci u organizam.

    OdgovoriIzbriši
  3. Voljela bi isprobiti liposulne vitamine koji tako dobri za nas organizam i da brze uspiju uci u organizam.

    OdgovoriIzbriši
  4. Već duže vrijeme pijem liposomalne vitamine i mogu reći da su zaista odlični i svakako za preporuku svima koji ih još nisu probali!

    OdgovoriIzbriši